browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Aktualitások

A találkozás helyszíne

Több mint harminc millió forintból újult meg a szilvásváradi református kerektemplom. Az egyedi kivitelezésű, impozáns épületet a térség egyik szimbólumának nevezte Balog Zoltán emberi erőforrások miniszter, aki a felújítás alkalmából rendezett október 19-i hálaadó istentiszteleten, egyházi és világi vezetők jelenlétében köszöntötte a gyülekezetet.

 

„Szilvásvárad bizonyítéka annak, hogy a természet adottságai és a két kezi munka együttesen széppé és gazdaggá teheti életünket” – mondta köszöntőjében a politikus, aki szerint a templom fehér falai a tisztaságot jelentik, magassága pedig „fölemeli a tekintetet”.

„Ha körbetekintünk erről a magaslatról, nem csak a vidéket, a fákat és a hegyeket látjuk, hanem lelki szemeinkkel láthatjuk azokat is, akik valaha itt éltek. Innen, a templom magasából látjuk, hogy honnan jövünk, és azt is, hogy hová megyünk.” A miniszter hangsúlyozta: a politikának és az egyháznak is szüksége van magaslatokra. A politikának azért, hogy túllátva a számokon észrevegye azokat a közösségeket, amelyek nélkül nem lesz boldogulás az országban. Az egyháznak pedig azért, hogy segítsen „fölemelni a tekinteteket” és hitelesen hirdesse az igét.

A Magyarországon egyedülálló szilvásváradi kerektemplom külső felújítására 2012 végén pályázott az egyházközség. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal uniós forrásból 26 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott, ezt az összeget a gyülekezet támogatók segítségével 5 millió forinttal egészítette ki. Karászi Attilaszilvásváradi lelkész elmondta: az egyházközség régóta tervezte a renoválást, hiszen több helyen omladozott a vakolat, és balesetveszélyessé vált az épület.

Az idén nyáron befejeződött beruházás során megújult a templom külső homlokzata: újravakolták, illetve lefestették a falakat, helyreállították a portikuszt és a födémet. Kicserélték a nyílászárókat, megoldották a vízelvezetést, továbbá kerti bútorokat és információs táblát helyeztek el a templomkertben. A lelkipásztor szerint az épület megújulása az első lépés afelé, hogy „élő kővé” váljon a gyülekezet, a továbbiakban a belső építkezésre, a lelki megerősödésére szeretnének koncentrálni.

Szilágyi Zoltán református esperes a 173 éves épület szószékén kifejtette: a felújítás példa a megbecsülésre, az összefogásra, és a távoliak együttérzésére; azt hirdeti, hogy minden Istennek szentelt épület addig áll, amíg a hívek engedelmeskednek az Úr szavának. „Látványos az épület, de nem a látványért van. Hívogat, de nem öncélúan, feladata és funkciója van: a templom a találkozás, Isten és ember egymásra találásának helyszíne.”

A hálaadó istentisztelet végén a támogatók emléklapot, közülük néhányan templomot ábrázoló festményt vehettek át. Az alkalmat Csomós József tiszáninneni püspök áldása zárta.

Kojsza Péter

Forrás: Tirek.hu